Hormony, kterým bychom se měli v zájmu zdraví vyhnout!

Hormony, kterým bychom se měli v zájmu zdraví vyhnout

Bez hormonů bychom nebyli schopni přežít. Fungují v našem těle jako transmitery a regulují procesy jako je např. energetická rovnováha a hospodaření s vodou, růst, trávení, metabolismus a také řídí náš emoční a sexuální život. Spolu s nervovým systémem se snaží naše tělo udržet v rovnováze.

Měli bychom se však vyhnout hormonům dodávaným zvenčí.

Aby byl náš organismus v rovnováze, tělo upravuje uvolňování hormonů podle svých potřeb. Účinek hormonů je silný a jejich koncentrace v krvi je proto jen velmi nízká. I to nejmenší množství navíc může narušit hormonální rovnováhu a poškodit tak naše zdraví. Výsledkem může být hypotyreóza, nedostatečná funkce nadledvinek, problémy s menstruačním cyklem, vyčerpání nebo přibývání na váze.

Na hormonální systém mají velký účinek vnější vlivy.

Samozřejmě, že například ženy, které užívají antikoncepci, dodávají svému tělu hormony. Ale hormonální rovnováhu nenarušují pouze takto zjevné věci. Hormonální profil může ovlivnit také strava, znečištění životního prostředí, stres, nemoci, životní styl nebo psychika. Je to tedy problém, který postihuje i muže.

V každodenním životě jsme vystaveni přibližně 800 hormonálně aktivním látkám, takzvaným endokrinním disruptorům, aniž bychom si toho všimli, nebo věděli, kde se vlastně nacházejí. Mnoho mezinárodních studií ukazuje, že zhoršují metabolismus, vedou k neplodnosti a způsobují onemocnění, jako je rakovina prsu a prostaty, jak uvádí Spolkový institut pro řízení rizik.

Například  BPA a ftaláty patří k největším endokrinním disruptorům, které se skrývají primárně v plastech a poškozují tak nejen životní prostředí, ale také naše zdraví. Plastové láhve, obaly, plastové dózy na hotové pokrmy, plastové nádobí, potravinářská folie… Seznam je nekonečný. Z všech nepozorovaně uniká BPA do potravin, které pak konzumujeme. 

Ale hormony z prostředí se nacházejí i v našem oblečení, v nábytku, barvách na stěnu a čisticích prostředcích. Dokonce i některé pesticidy a biocidy na polích působí na hormonální systém. Přestože jsou malá množství endokrinních disruptorů považována za neškodná, nebere se v úvahu, že se jejich účinky drasticky sčítají, pokud člověk konzumuje po dlouhou dobu koktejl těchto látek.  

Naše tělo mohou také ovlivnit hormony přírodního původu. Přibližně 60 procent estrogenů přijímaných denně potravou a přibližně 80 procent progesteronu pochází z kravského mléka a z potravin, které byly z kravského mléka vyrobeny. Ano, tyto ženské pohlavní hormony jsou sice přírodního původu, ale přesto narušují naše tělo a jeho hormonální rovnováhu. 

Kdo si myslí, že zde seznam končí, ten se bohužel mýlí.  

I v kosmetice se nacházejí látky, které mohou vyvést naši hormonální rovnováhu z rovnováhy. K těm patří nejen make-up a jiná dekorativní kosmetika, ale také zubní pasta, sprchový gel a mýdlo na ruce. Věci, které používáme každý den. Naše pokožka je sice ochranným štítem našeho těla, ale bohužel nás úplně nemůže ochránit před škodlivými látkami. Kosmetické produkty, které zůstávají na pokožce nebo na vlasech po dlouhou dobu, jako je např. vosk na vlasy, krém na opalování nebo hydratační přípravky, jsou obecně považovány za rizikovější než ty, které se po použití smývají, jako je například šampon nebo sprchový gel.

Ale která jejich složka nám vlastně škodí? Zvláště kontroverzní jsou parabeny, používané jako konzervanty. Jejich chemická struktura se podobá hormonům, které jsou vlastní tělu. Ale i další chemické látky používané v kosmetice, například 4-methylbenzylidenový kafr využívaný jako UV filtr v opalovacích krémech nebo látka resorcinol nacházející se v barvách na vlasy, mohou pro tělo představovat neviditelné nebezpečí.